LETO VELIKIH PRILAGODITEV, A ŠTEVILNIH MAJHNIH USPEHOV V MLADINSKEM SVETU RAVNE

  • Post published:24. decembra, 2020
  • Post category:Novice

Leto 2020 je bilo v vsakem pogledu posebno, zahtevno. Bilo je leto številnih preprek in prilagoditev, propadlih načrtov, odpovedanih prireditev, stresa in dvomov, a bilo je hkrati tudi leto, ki nas je naučilo, da moramo znati stopiti skupaj, iskati rešitve v nerešljivih situacijah in iti v korak s tem, kar prinaša vsak nov dan. Tako smo v Mladinskem svetu Ravne (MSR) kljub številnim izzivom, ki so nam prekrižali načrte, tudi v novi realnosti leta 2020 uspeli izpeljati številne projekte in dogodke, pomladiti našo organizacijo in izpolnjevati naše primarno poslanstvo, Ravne na Koroškem narediti prijazne vsem mladim.

Pričeli smo kulinarično ter se v začetku leta, 17. januarja, odzvali na povabilo Koroškega medgeneracijskega centra, ter se udeležili kulinarične delavnice, kjer smo skupaj z mentorico gospo Metko Slivnik, pripravili nekaj tradicionalnih jedi – pečenice, kislo zelje in kuhan krompir. Uživali smo v odličnem kosilu in sladici, ki jo je mentorica pripravila za nas, ter domov odšli siti, polni vtisov in novih kuharskih znanj.

februarja smo se sestali na vsakoletnem Zboru članstva MSR, kjer smo se ozrli nazaj, na vse uspehe preteklega leta, ter pogledali v prihodnost, leto 2020, in vse aktivnosti, ki nas čakajo. Še nevedni, kaj prinaša leto, ki je pred nami, smo si zadali jasne načrte, da bomo poleg ustaljenih programskih aktivnosti še povečali obseg našega delovanja. Cilji so bili jasni, misli usmerjene k prihajajočim aktivnostim, pričele so se prve priprave, zbiranje idej, ustvarjanje načrtov. Še tik pred zdajci smo se zbrali na 5. seji Upravnega odbora in kuli načrte za prihajajoče dogodke.

Sledilo je obdobje, ko se je čas skoraj ustavil, ko se je ustavilo delovanje družbe in ko se je za nekaj časa moral ustaviti tudi naš Mladinski svet. Načrti so padli v vodo, naše misli pa so iskale rešitve, da tudi v tem času ostanemo aktivni. Tako smo sprva načrtovano čistilno akcijo v okviru dneva za spremembe, nadomestili z individualnim čiščenjem narave, v kateri se je v času »samokarantene«, ko so se ljudje po gozdnih poteh sprehajali bolj kot kadarkoli prej, nabralo nešteto smeti. Na okoljsko problematiko smo na Dan Zemlje, 22.aprila, opozorili v kratkem promocijskem videu ter pozvali vse, da se nam pridružijo v skrbi za čisto in zdravo naravo.

Ob postopnem izboljšanju epidemiološke slike in sproščanju ukrepov, smo na dveh sejah Upravnega odbora in nato še dveh sestankih organizacijskega odbora vikenda »Mladi za Ravne« premlevali ideje in iskali rešitve, kako nadomestiti odpadle projekte in mladim na Ravnah v poletnem času, ob odpovedovanju številnih dogodkov in omejitvah prireditev, ponuditi vsaj nekaj zabavnih aktivnosti. Padla je ideja, vikend »Mladi za Ravne«, ki bo združil nekaj naših projektov in se povezal v celoto, ki bo vsem občanom Raven ponudila raznolike aktivnosti, ter hkrati obeležila našo 9. obletnico delovanja.

Vikend Mladi za Ravne smo izvedli v sklopu okrnjenih dogodkov Ravenskih dni, med petkom 28. in nedeljo 30. avgustom. Osrednja slovesnost s praznovanjem 9. obletnice MSR je v petek potekala v Grajskem parku na Ravnah, zaokrožili pa so jo nastopi koroških glasbenikov Milana Kamnika, Vere Traffela, Nushy in skupine Manifest. Vzporedno smo člani na stojnicah pripravili promocijo »Mladi za zdravje« in »Mladi za okolje«. Obiskovalce smo z letaki in igrami ozaveščali o pomenu varovanja okolja in zdravja, jim izmerili krvni sladkor, maščobe v krvi ali krvni pritisk ter pripravili degustacijo zdrave hrane, skupaj z recepti za njeno pripravo. V soboto smo v šahovski sobi Doma telesne kulture pripravili turnir v hitropoteznem šahu, ki se ga je udeležilo dvanajst šahistov iz koroških klubov, otvoril pa ga je predsednik Šahovske zveze Slovenije dr. Milan Brglez, ki se je kasneje skupaj s skupino MSR-jevcev odpravil na ogled Prežihovine in pohod na Uršljo goro. 

V nedeljo, 30. avgusta, smo, kot zaključek vikenda Mladi za Ravne, organizirali že drugo kolesarsko dirko, Skok na Strojno, ki se je je udeležilo 134 kolesarjev iz Slovenije in Avstrije. Dirka je, tako kot lansko leto, potekala na relaciji med Mladinskim domom v Strojnski reki in vaškim jedrom Strojne, kolesarji pa so morali s cestnimi, gorskimi ali električnimi kolesi premagati skupno okoli 10 km vzpona s povprečnim naklonom klanca 5,8%. Absolutno najboljši čas med cestnimi kolesarji je dosegel Rok Naglič, ki je hkrati postavil tudi novi kolesarski rekord Skoka na Strojno, medtem ko je v kategoriji gorskih koles zmago slavil Sebastian Jenschatz. Čeprav tudi letos vreme ni ustreglo našim prošnjam, da naj na kolesarsko traso posije sonce, temveč je postreglo z muhastim, nepredvidljivim in vetrovnim vremenom, ni uspelo pokvariti vzdušja in veselja v cilju, ko smo uspešno izpeljali že drugi kolesarski Skok na Strojno.

Nadaljevali smo v kolesarskem duhu in 13.9. izvedli že 6. kolesarjenje po 3. razvojni osi, nato pa se v začetku oktobra usmerili v izobraževanje naših članov in izvedli težko pričakovano delavnico javnega nastopanja pred kamero z znanim koroškim televizijskim voditeljem, Slavkom Bobovnikom. Zaradi prilagoditev na okoliščine nove realnosti je prva delavnica potekala na prostem, v okolju Grajskega parka, drugo pa smo morali zaradi poslabšanja epidemiološkim razmer izvesti s pomočjo spletne platforme Zoom. Kljub fizični oddaljenosti in prilagoditvam, je bilo druženje s televizijsko legendo zanimiva izkušnja, ki nas je hkrati opremila z novimi znanji za naše prihodnje podvige. 

Jesen je prinesla hladnejše dneve in nov rast okužb, s tem pa odvzela tudi nekaj aktivnosti in dogodkov, ki smo jih za letos še imeli v planu. Čeprav smo se člani veselili druženja v živo v sklopu volilnega zbora članstva MSR, smo bili le tega 22. oktobra s pomočjo orodja Zoom primorani izvesti na daljavo. Izvolili smo novo vodstvo, ki bo stroj delovanja naše organizacije v prihodnjih dveh letih, ko imamo v načrtih številne podvige, največji med njimi bo nedvomno praznovanje 10. obletnice delovanja Mladinskega sveta Ravne. Vodjo predsednika je prevzel Aljaž Verhovnik, ki organizacijo vodi že od ustanovitve leta 2011, v upravnem odboru pa smo se mu pridružili Tara Ledinek (podpredsednica), Sara Zagernik (generalna sekretarka) ter Filip Dihpol, Žan Lah in Žiga Kristijan Žigon (člani). Vodenje nadzornega odbora je prevzel dolgoletni član MSR Danijel Jelušič, pridružila sta se mu Barbara Pur in Aljaž Mesner.

Leto 2020 se bliža koncu, s tem pa postopno tudi naš Mladinski svet končuje z aktivnostmi, ki smo jih uspeli v tem letu kljub vsem vzponom in padcem spraviti pod streho. Povzeli smo glavne, a naštevanje bi še lahko nadaljevali. Posamezni člani smo tekom leta tako na primer sodelovali na 43. koordinaciji Mladinskega sveta lokalnih skupnosti, se udeležili okrogle mize na temo »bega možganov« ob obisku vlade na Koroškem, ponovno smo obnavljali s strani vandalov uničeno Mladinsko pot, aktivni smo bili na socialnih in družbenih omrežjih ter sodelovali v Komisiji za mladinska vprašanja pri Občini Ravne na Koroškem, v svetu Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Ravne, v pogodbenem partnerstvu LAS Mežiške doline ter v Koroškem medgeneracijskem centru.

Čeprav smo se, skupaj s celim svetom, tudi v Mladinskem svetu Ravne na Koroškem borili z epidemijo, vladnimi ukrepi in omejitvami, ki jih je dnevno prinašala situacija, smo ponosni na številne majhne zmage našega delovanja v letu 2020, na vse uspešno izvedene dogodke in naše člane, ki so z motiviranostjo in trudom našli rešitve in odgovore tudi na najzahtevnejša vprašanja, s katerimi smo se v letu 2020 srečevali. In tako ponosno in pogumno zremo v prihodnost, ne počivamo, temveč kujemo načrte za še zadnje aktivnosti, ki jih kljub ukrepom želimo izpeljati vsaj v prilagojeni obliki, in za prihodnje leto, ko se veselimo praznovanja našega uspeha, da bomo kot krovna mladinska organizacija na Ravnah na Koroškem praznovali že 10. obletnico našega aktivnega delovanja.

Zapisala:
Tara Ledinek
podpredsednica
Mladinskega sveta Ravne na Koroškem

You are currently viewing LETO VELIKIH PRILAGODITEV, A ŠTEVILNIH MAJHNIH USPEHOV V MLADINSKEM SVETU RAVNE