»NE MEČ’MO HRANE STRAN«

  • Post published:24. aprila, 2021
  • Post category:Novice

V počastitev 51. dneva Zemlje, katerega praznujemo 22. aprila, smo v Mladinskem svetu Ravne na Koroškem v navezi z društvom Ekologi brez meja organizirali delavnico »NE MEČ’MO HRANE STRAN«. Cilj te je bil spoznati zakaj in koliko hrane zavržemo ter kako to potratnost zmanjšati oziroma se ji izogniti. Mladinski svet Ravne na Koroškem se že od svojega začetka ukvarja z okoljevarstveno problematiko v okviru projekta Varujmo okolje. V sklopu tega smo letos, poleg že omenjene delavnice, izvedli tudi čistilno akcijo na območju Mladinske poti (trim steza) in Grajskega parka.


Predavateljica in članica društva Ekologov brez meja Katja Sreš nam je podala mnogo praktičnih nasvetov za pravilno shranjevanje, pametno nakupovanje, porabo ostankov. Dogodek je potekal 22. aprila 2021 prek spletne platforme ZOOM in se je hkrati prenašal tudi v živo na Facebook strani mladinskega sveta. Dogodek je bil dobro obiskan, večina gledalcev je delavnico spremljala prek Facebook-a. Vsebinski del delavnice s prezentacijo je trajal 45 minut, zadnjih 15 minut enourne delavnice pa smo namenili debati in postavljanju vprašanj.

Nekatere statistike, kot da zavržemo eno tretjino pridelane hrane in da ima le-ta večji vpliv na podnebne spremembe so nas presenetile. Razpravljali smo tudi o vzrokih, zakaj pride do zavrženih presežkov, kot so denimo prevelike porcije hrane in impulzivno nakupovanje. Katja nam je poleg teorije podala tudi mnogo praktičnih nasvetov, kot je vodenje dnevnika zavržene hrane, s katerim lahko izboljšamo naše prehrambene navade. Poleg tega je predavateljica izpostavila pomembnost pravilnega shranjevanja hrane in poznavanja rokov uporabe. Pri zmanjšanju količine zavržene hrane vlogo igra tudi kreativnost pri uporabi živil in lokalo kupovanje hrane ter lastna pridelava, saj tako hrano redkeje zavržemo, ker smo nanjo bolj čustveno navezani, kot so pokazale raziskave na katere se je predavateljica sklicevala.

V zaključku smo prišli do konsenza, da je zavržena hrana velik problem, ki se ga lahko naslavlja in rešuje na raznorazne načine – a konec koncev je pomemben prispevek vsakega od nas, da reflektira in bolj odgovorno ravna s hrano ter je tako tudi manj zavrže.

Vsem udeležencem in tistim, ki jih okoljske tematike zanimajo se zahvaljujemo za sodelovanje na dogodku in sporočamo, da bomo v okviru Mladinskega sveta Ravne še v prihodnje organizirali podobne dogodke na temo varovanja okolja.

You are currently viewing »NE MEČ’MO HRANE STRAN«